Art Fair Suomi 2017 – yleisö tuoreen nykytaiteen äärellä, kansainväliset ja kotimaiset toimijat vuoropuhelussa
Nykytaiteen suurkatselmus Art Fair Suomi valloittaa Kaapelin tällä kertaa jo keväällä. Toukokuussa 2017 festivaaliin odotetaan sekä kansainvälistä että kotimaista taidetta suoraan taiteilijoiden työhuoneilta ja taiteilijavetoisten organisaatioiden esittelemänä. Tapahtuma kutsuu yleisöä hullaantumaan taidevalokuvasta, performanssista, installaatioista, mediataiteesta ja muista nykytaiteen ilmiöistä: AFS17 on paitsi 4000 m2 näyttelyä se on myös pitkä keskustelu taiteesta, taiteellisesta työstä ja taiteen kohtaamisesta.
Vuodesta 2005 vuosittain järjestetty Art Fair Suomi nykytaidefestivaali järjestetään tästä lähtien joka toinen vuosi. Aiemmin syksyllä toteutettu tapahtuma järjestetään nyt toukokuussa 2017 Helsingin Kaapelitehtaalla. Festivaali esittelee tuhannen taideteoksen verran suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta, erityisesti valokuvaa, videota, performanssia ja installaatioita sekä muita viime vuosikymmeninä esiin nousseita taidemuotoja, kuten äänitaidetta, interaktiivisia teoksia ja yhteisöllistä taidetta.
Jo edellisessä festivaalissa vuonna 2015 oli mukana kansainvälisiä taiteilijavetoisia organisaatioita, ja AFS17:ssä yhteistyötä kansainvälisten toimijoiden kanssa jatketaan. Kansainvälisten vieraiden lisäksi nyt toivotetaan tervetulleiksi myös kotimaiset taiteilijavetoiset galleriat. Haut ovat auki taideorganisaatioille lokakuun 2016 loppuun.
Vaikka kyseessä on nykytaidefestivaali, on Art Fair Suomi 2017 myös taiteen teosvälitystapahtuma. Teokset ovat siis kohdattavissa festivaalin monimuotoisissa näyttelyissä ja esityksissä tositarkoituksella, ostettavina. Tapahtuman järjestävät kuvataiteen jäsenjärjestöt Muu ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto ry, jotka edustavat noin tuhatta nykytaiteilijaa.
AFS17 panostaa ensi keväänä merkityksellisiin kohtaamisiin taiteen äärellä. Keskusteluja käydään yleisön edustajien ja taiteilijoiden kesken sekä taidekentän eri toimijoiden kesken. Lisäksi produktiovaiheessa pohditaan taiteen välittämisen kysymyksiä yhteistyössä Aalto-yliopiston CuMMA-pääaineen ja Taideyliopiston Praxis-ohjelman kanssa.