SCREENING | CYLAND Video Archive Program



May 26th, 2017 3:00 to 4:00 pm

Women video artists from St. Petersburg 1989-2016

Joka päivä Screening-tilassa klo 15:00.

 

Kuva: Palina Kanis – The Pool

 

Olga Tobreluts Labyrinth «Laboratory No. 7» 1989 Video 6 min

Ronskisti leikkattu “Labyrinth” tehtiin Kseroxin keskustassa Berliinissä ja se on asetettu Ofene Canal Studiolle. Värin ja valon kulkeutuminen maailmassa kiinnostaa taiteilijaa. Teoksessa tutkitaan ihmisen visuaalisia kykyjä ja niiden kautta opitaan kuinka merkit ja symbolit vaikuttavat individuaalin havannointikykyyn maailmasta.

Nadya Gorokhova Consolation for 16 Voices 2010 Mini DV 6:19 min

Video tarkkaavaisille kuuntelijoille. Yhdistelmä tekijän kuvamateriaalia erikoisista kuvakulmista filmatusta balettinäytöksestä, epätarkoista otoksista, vilahtelevien kasvojen lähikuvista ja naisäänten laulamasta a cappellasta. Video rytmittyy välähtelevien kuvien ja häivytysten mukaan, jotta voimme keskittyä videon ääniin kuvitellen mielessämme loppuun ruudulla keskeneräisiksi jääneet otokset.

Musiikki: Helmut Lachenmann, Consolation II.

Ludmila Belova La-La-Land 2010 Video 5:36 min

Äänien säestys – Poimintoja astronauttien keskuteluista kiertoradalla. Kun astronautit katsovat avaruudesta maahan, he eivät nää rajoja. Kun ihmiset katsovat taivaalle, he eivät myöskään nää rajoja. Uusin raja, jonka ihmiset ovat pystyttäneet viidenkymmenen vuoden avaruustutkimuksen aikana, on “avaruusjätteen” raja. Tämä raja voi tehdä laajemmat avaruustutkimukset mahdottomiksi tulevaisuudessa. Se on tehty räjähdyksien ylijäämäromumetallista, rakettien koneista, ydinvoimaloiden reaktoreista tulevista pisaroista nestemäistä metallia ja jokapäiväisistä tavaroista, jotka ovat hukkuneet tai heitetty pois astronauttien toimesta. Rajalla on 330 miljoonaa ihmisen tekemää maasta tullutta objektia. Erikoistuneita organisaatioita on pystytetty, jotka pitävät kirjaa kaikista näistä tavaroista. La-La-Landissä taiteilija visualisoi avaruusjätteen lennon prosessia käyttäen 3D animaatiota.

Musiikki: J.S. Bach.

Polina Kanis The Pool 2016 Video HD 9:41 min

Polina Kanisin The Pool on video, joka paljastaa todellisuuden sen kaikessa unenomaisessa monitulkintaisuudessaan. Ihmiset menevät varsin matalaan altaaseen ja katoavat. Tämä tilanne kertoo tarinan tiedostamattomasta aavemaisuudesta ja peloista jotka syntyvät julkisilla paikoilla. Koska yhteisön mielikuva ei pysty välttämään sitä mitä se edustaa, se usein kantaa vääjäämättömyyden merkkejä. Tämä idea annetaan yleisölle perustana olevana ehtona, jonka tutkinta on esteettisesti kaikista tuskallisinta. Tästä huolimatta, se ei ole liittynyt henkilökohtaisiin, vaan universaaleihin pelkoihin. Tämä on sosiaalisuuden todellisuuden totuus.

Zastava Julia. Something must happen 2016 HD video 6 min

“Something must happen” paljastaa unenomaisen todellisuuden ja näyttää elämän, joka perustuu tietoisuuden tilaan, jonka voisi tulkita lumoutuneena olemiseen. Erilaisten skenaarioiden sarjassa, Julia Zastava esittää toimintoja haltijoidun tavoin. Vasten taustaa, joka on kaikkialla läsnäolevaa kuvallista minä-esitystä, videot ja toimet esittävät kohokohtia ja ilmeisesti “suuria” elämän hetkiä. Tämä video osoittaa ihmiselämän perusrakenteet herättämällä hämmästyttävän jännityksen.

Kuva: Zastava Julia – Something must happen

Tanya Akhmetgalieva Disappearing Staircases 2015 Video 4:28 min

Päädymme huoneesta täynnä kuvia salaisesta lapsuudesta turvapaikkaan, jossa Tanya on uneksinut koko elämänsäsuojautumisesta. Silti hän tuntee ajan ja mahdottomuuden tuoda takaisin katoavat rappuset.

Alena Tereshko The field 2016 Video 9:10 min

Tämä työ esittää palan käsin piirrettyä animaatiota, tai tavallaan piirrosten perimysjärjestystä (noin tuhat A4 liitupaperia) näyttäen kehon asentoja (seisomista, istumista ja makaamista) kelvollisesti suoralle katseelle ilman peilien tai muiden heijastavien pintojen käyttöä. Elämästä maalaaminen oli toinen ehto luoda tarinalle lisäkehys, joka teki tuloksesta eloisan tässä hetkessä, ja samalla alistua kehon sopeutumiseen, visuaalisiin kykyihin ja rajattuun ajanmääreeseen.

Victoria Ilyushkina & Maya Popova Lost fragments-1 2014
Video HD 1:27 min


Uudelleen rakentamisen yritys. Videon juonenkäyrät muistuttavat perinteisiä veistoksia. Koreografi palauttaa menneisyyden muistot analyyttisella tavalla. Teos on tehty luovassa yhteistyössä koreografi Maya Popovan kanssa.

Veronika Rudyeva-Ryazantseva Declaration 2014
HD video 03:50 min

Laulaja Elizaveta Aksagova (Mariinsky Teatterin Declaration-näytöksestä) on osana multimediaprojektia nimeltään “Intermission”, joka opastaa klassisen musiikin perusteisiin pohtimalla ikuisia kysymyksiä: Mitä on taide, ja onko se elossa?! Elizaveta Aksagova on oopperan diivan roolissa ja puristaa käsiään tunnustaakseen rakkautensa hänen kuolevalle rakastetulleen, Taiteelle.

Musiikki: Gaetano Donizetti.

Masha Sha Bed 2006 Video 1:04 min

Sänky…–Ikuinen mysteeri…

Kokonaiskesto: 52:17 min