Neljän päivän kuvataidehurrikaani Helsingissä

Art Fair Suomi 2019, Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen nykytaiteen festivaali, valtaa Kaapelitehtaan 23.–26.5.2019. Suomalaisten ajankohtaisten taiteilijoiden lisäksi festivaaleilla on mukana taiteilijavetoisia gallerioita ja taiteilijaryhmiä ympäri maailman.

Kaapelitehtaalla kahdettatoista kertaa järjestettävällä Art Fair Suomi -festivaalilla yleisön eteen avautuu galleriaosastojen verkosto, jonka keskelle on rakennettu keitaat performansseille, äänitaiteen esityksille, konserteille ja mediataideohjelmille, samoin kuin keskustelutilaisuuksille, taidekirjoille, ruokakulttuurille ja taideoluen ystäville. Kahden järjestävän organisaation,  Taiteilijajärjestö MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton 200 festivaaleille osallistuvan jäsentaiteilijan lisäksi festivaaleilla on mukana gallerioita ja taiteilijaryhmiä eri puolilta maailmaa, joista kaukaisimmat osallistujat tulevat Kanadasta ja Japanista.

Tänä vuonna osallistuvista ryhmistä Taiteilijakollektiivi Kunst tuo Art Fair Suomeen taiteen metritavarakaupan, joka kommentoi taiteilijan asemaa sekä taidetta sijoituksena ja kaupankäynnin kohteena. Galleria Huudon osasto on Onnenpyörä – Great Wheel of Fortune, jossa päävoittoina ovat mm. näyttelyaika galleriaan ja taiteilijaresidenssi. Art Fair Suomen Focus Italia -teemaohjelma esittelee gallerioista milanolaisen Cose Cosmichen ja roomalaisen CultRisen sekä Lontoossa toimivan italialaisen Immuto-ryhmän immersiivisen Light of Forest -projektin. Focus Italia tuo esiin myös italialaisten sekä Suomessa toimivien italialaisten taiteilijoiden tuotantoa installaatioina, esityksinä, konsertteina ja puheenvuoroina. Focus Italia on tehty yhteistyössä kuraattori Lorella Scaccon ja Italian kulttuuri-instituutin kanssa.

Joka toinen vuosi järjestettävällä taiteilijavetoisella Art Fair Suomi -festivaalilla tehdään paljon, jotta sekä kuvataidealan tekijöiden keskinäinen, että yleisön ja taidekentän välinen keskustelu saisi tilaa ja mahdollisuuden toteutua. Art Fair Suomeen osallistuvat MUU:n ja VTL:n jäsentaiteilijat löydät täältä ja festivaalin ohjelma julkistetaan toukokuussa.

Art Fair Suomeen osallistuvat galleriat ja taiteilijaryhmät ovat Cose Cosmiche (Italia),CultRise (Italia), Drive In of Sound Art (Norja), Ed Video Media Arts Centre (Kanada), Elektrozavod gallery (Venäjä), Ergastule (Ranska), Immuto (UK/Italia), Konstepidemin(Ruotsi), MŰTŐ (Unkari), THE ROOM BELOW (Japani) ja 3:e Våningen (Ruotsi), sekä Suomesta Galleria HuutoGalleria KatariinaGalleria SculptorSuomen Pimiötaiteilijat ryTaiteilijakollektiivi Kunst ja tm•galleria.

(kuva: Yasushi Koyama, Black Cat, 2014)