FOCUS ITALIA
Immuto
Italia/Iso-Britannia
Immuto on taiteilijoiden muodostama kollektiivi, jonka pyrkimyksenä on luoda ihmisten välisiä yhteyksiä tutkivia tranformatiivisia tiloja ja tarinoita. Kollektiivi luo aistimuksellisia ympäristöjä erilaisia asiantuntijuuksia sekoittavien yhteistyömuotojen kautta. Toiminnan tarkoituksena on muokata yleisön tapaa kokea, ajatella ja toimia.
Light of the Forest on osallistava installaatio ja aistimuksellinen kokemus, joka saa inspiraationsa muinaisista shamanistisista rituaaleista ja vuodenaikojen kierrosta. Installaatio sukeltaa alitajuntamme syvyyksiin stimuloiden kokijan aistimaailmaa kokonaisvaltaisesti ja haastaen näkemyksemme todellisuuden luonteesta. Light of the Forest pyrkii tutkimaan tapoja, joiden avulla voimme löytää yhteyden sekä itseemme että ympäröivään maailmaan.
Yhteistyössä: Taiteen edistämiskeskus, Suomen Lontoon instituutti, Italian kulttuuri-instituutti, Paptic®, Tryka LED.
Cose Cosmiche
Milano, Italia
COSE COSMICHE (Cosmic Things) on Helga Franzan ja Silvia Hellin vuonna 2011 perustama alusta ja kuratoriaalinen projekti, jonka yhteydessä taiteilijoita ja useiden alojen tieteentekijöitä pyydetään esittämään jonkinlainen tilaan, aikaan, energiaan, aineeseen tai tyhjyyteen liittyvä ajatus tai tulokulma. Projektia tukee Arthur Cravan Foundation.
Vuonna 2015 Cose Cosmiche lanseerasi Les Sublimes Archive – internetissä olevan, taiteilijoiden, tutkijoiden ja mm. filosofien muistikirjoja sisältävän arkiston. Kyseisen arkiston luomista innoittivat ajatukset hidastumisesta, kasvun pysähtymisestä ja ideoiden keskinäisestä jakamisesta.
Cose Cosmiche on Art Fair Suomessa läsnä Les Sublimes Revolutionin muodossa, joka esittelee arkistosta valikoidun kokoelman taiteilijoiden, filosofien ja eri alojen tieteilijöiden muistikirjoja. Kyseinen materiaali tuo esiin luomisprosessin harvoin julkisesti esillä olevan, intiimin ulottuvuuden – päästäen yleisön ainutlaatuisella tavalla lähelle.
CultRise
Rooma, Italia
CultRise on vuonna 2014 perustettu, nuorten taiteilijoiden ja toimijoiden muodostama yhteisö. ”Me rakennamme näyttelyitä, jotka edustavat yksittäistä hetkeä taitelijan polulla. Tämä tukee laatikon ulkopuolella tapahtuvaa ajatustyötä ja toimintaa. Haluamme häivyttää rajoja taiteilijan, katsojan, teoksen ja näyttelytilan väliltä. Taiteemme on metamodernia, ajasta riippumatonta ja universaalia”.
Marco Bassan on Roomassa työskentelevä multimediataiteilija. Bassan esittää Art Fair Suomessa projektinsa Orange House, joka avaa olemassaolollaan globaaleja taidemarkkinoita ja taiteen ennakoitavuuden potentiaalia koskevan keskustelun.
SUOMALAISET GALLERIAT
Suomen Pimiötaiteilijat ry
Helsinki, Suomi
Suomen Pimiötaiteilijat ry on vuonna 2016 perustettu yhdistys, jonka tehtävänä on edistää mustavalkoista analogista valokuvataidetta Suomessa. Yhdistys ylläpitää Helsingissä Vallilan taiteilijatalossa Mörk-pimiötä, jossa järjestetään aktiivisesti kursseja aina mustavalkovedostuksen perusteista edistyneisiin erikoiskursseihin saakka. Yhdistyksen jäsenmäärä on kahdessa vuodessa lisääntynyt kuudesta viiteenkymmeneenviiteen.
Yhdistys on aktiivisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Suomessa. Yhdistys valmistelee yhteistyössä Suomen Valokuvataiteen museon kanssa laajaa analogisen valokuvan festivaalia Helsinkiin. Yhdistyksen päämääränä on lisätä mustavalkoisen, analogisen valokuvataiteen näkyvyyttä ja arvostusta Suomessa sekä jakaa tietoa taiteenalan menetelmistä ja mahdollisuuksista. Se pyrkii esittelemään luovaa pimiötaidetta nykypäivässä sellaistenkin menetelmien kautta, joiden näkyvyys suomalaisen valokuvataiteen kentällä on lähes kadonnut.
Viime vuosina valokuvan digitalisoitumisen aiheuttaman murroksen jälkeen painotus materiaalisuuteen ja käsintekemiseen valokuvataiteen kentällä on kasvanut tasaisesti. Suomen Pimiötaiteilijat ry:n AFS:ään kuratoima kattaus esittelee yhdistyksen jäseniltä luovaa mustavalkoista pimiötaidetta. Kokonaisuuden teemana on vesi ja siinä nähdään klassisten hopeagelatiinivedosten lisäksi mm. syanotyyppejä, ekologisia vedoksia ja muita erikoistekniikoin valmistettuja kuvia.
Galleria Huuto
Helsinki, Suomi
Helsinki, Suomi Galleria Huuto on vuonna 2002 Helsingissä perustettu, taiteilijoiden ylläpitämä tila taiteelle. Galleria Huudon toiminnasta vastaa yleishyödyllinen yhdistys Mehiläispesä ry – Bikupa rf, jolla on tällä hetkellä noin 120 taiteilijajäsentä. Huudon toiminnan painopisteenä ovat ammattimaiset ja laadukkaasti toteutetut näyttelyt Galleria Huudon nykyisessä toimipisteessä. Galleriatoiminnan lisäksi Huuto toteuttaa taiteellisia projekteja Suomessa ja ulkomailla. Yhdistyksen näyttelytoiminta alkoi vuonna 2002, kun 25 nuorta taiteilijaa perusti ensimmäisen Galleria Huudon Helsingin Viiskulmaan. Huuto oli tuolloin yksi ensimmäisistä taiteilijavetoisista gallerioista Suomessa.
Huudon osasto Art Fair Suomessa on karnevalistinen kokonaisperformanssi, joka tuo häpeilemättä esille taiteen ja talouden sattumanvaraisia suhteita. Tilaa hallitsee suuri, värikkäästi valaistu onnenpyörä, johon myydään arpoja.
Onnenpyörän palkintojen skaala on laaja: voittoina jaettavat taideobjektit ovat arvokkaita teoksia, tai jäljitelmiä, löydettyjä ja arvottomiksi määriteltyjä teoksia. Palkinnot ovat osin käsitteellisiä ja avaavat kriittisiä näkökulmia omistajuuteen, tekijyyteen ja oikeuksiin.
Galleria Sculptor
Helsinki, Suomi
Suomen Kuvanveistäjäliitto ry on vuonna 1910 perustettu suomalaisten ammattikuvanveistäjien valtakunnallinen järjestö, joka edistää ja esittelee suomalaista kuvanveistotaidetta kotimaassa ja ulkomailla. Asiantuntijana liitto neuvoo ja tiedottaa kuvanveistotaiteeseen liittyvissä kysymyksissä sekä valvoo kuvanveistäjien ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja. Kuvanveistäjäliittoon kuuluu 450 jäsentä.
Liitto ylläpitää Galleria Sculptoria ja järjestää tapahtumia, seminaareja ja näyttelyprojekteja sekä osallistuu mm. taidemessuille. Galleria Sculptorin monipuolinen näyttelyohjelmisto esittelee vuosittain laajan kirjon nykytaidetta, fokuksenaan nykykuvanveisto. Sculptorin näyttelyt ovat usein innovatiivisia, yllättäviä ja haastavat kävijää näkemään toisin. Gallerian näyttelyaikoja voivat hakea kaikki ammattitaiteilijat kahdesti vuodessa. Sculptorissa on myös myyntikokoelma Sculptor etc., jossa esitellään ja myydään liiton jäsenten pienoisveistoksia.
Kuvanveistäjäliitto esittelee osastollaan liiton ja Galleria Sculptorin toimintaa sekä kesällä Helsinkiin levittäytyvää suurhankettaan Sculpture Exapanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio. Esillä on Johanna Ilvessalon, Elina Strandbergin ja Leena Turvasen töitä, jotka tutkivat tilapäisyyden teemaa.
Galleria Katariina
Helsinki, Suomi
Vuonna 1967 perustetussa Helsingin Taiteilijaseurassa on 816 ammattitaiteilijajäsentä. He edustavat kuvataiteen kenttää laajasti eri osa-alueineen. Päänäyttelytila Helsingin keskustassa on Galleria Katariina ja Studio, jossa järjestetään 17 + 17 näyttelyä vuodessa. Helsingin Taiteilijaseuralla on myös Taidelainaamo Rikhardinkadun kirjaston yhteydessä, Kuvataidekoulu lapsille ja nuorille & Kurssikeskus kaikenikäisille Kaapelitehtaalla. Helsingin Taiteilijaseura ylläpitää Galleria Rantakasarmia Suomenlinnassa ja tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin Malmitalon gallerian kanssa.
Art Fair Suomessa esillä on teoksia Maija Albrechtilta, Nina-Maria Oförsagdtilta ja Sami Salomaalta sekä koulun aiemmin galleriassa toteuttama työpaja Värityskirja 2.0 ja seuran taidelainaamo. Mukana olevat taiteilijat käsittelevät teoksissaan ihmistä, luontoa ja urbaania elämää. Maija Albrecht on graafikko, jonka tuotannossa on paljon herkkiä kasvi-, lintu- ja hyönteisaiheita. Nina-Maria Oförsagdtin videoteokset ovat paikkasidonnaisia, ajassa ja historiallisissa kerrostumissa liikkuvia tarinoita. Sami Salomaa on kuvanveistäjä, joka työstää kerätyistä puukappaleista veistoksia, joiden keskiössä on ihminen ilmeineen, asentoineen ja tunteineen.
Taiteilijakollektiivi Kunst
Helsinki, Suomi
Taiteilijakollektiivi Kunst on kuuden taiteilijan yhteistoiminnallinen yksikkö: Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen ja Julia Weckman. Kunst kuratoi ja koordinoi perustamaansa Galleria Lapinlahtea entisessä Lapinlahden mielisairaalassa vuosina 2016-2019. Kunst sai syksyllä 2018 Taiteen edistämiskeskuksen myöntämän Uudenmaan taidepalkinnon.
Art by Meter on taiteen metritavarakauppa, kollektiivinen installaatio ja sosiaalinen veistos. Taiteilijakollektiivin Kunstin teos Art by Meter kommentoi taiteilijan asemaa sekä taidetta sijoituksena ja kaupankäynnin kohteena. Art Fair Suomi 2019 tapahtumassa taidetta tuotetaan jatkuvalla syötöllä ja taiteen ostajat voivat hankkia teoksia metritavarana. Taiteilijakollektiivi Kunst on kuratoinut mukaan Galleria Lapinlahdessa vuonna 2016-2019 aikana esillä olleita taiteilijoita.
tm•galleria
Helsinki, Suomi
Taidemaalariliitto on vuonna 1929 perustettu yli 1300 ammattitaidemaalarin valtakunnallinen yhdistys, joka työskentelee kuvataiteen edistämiseksi, valvoo kuvataiteilijoiden ammatillisia ja sosiaalisia etuja sekä tarjoaa taiteilijan ammatissaan tarvitsemia palveluja.
Taidemaalariliitto juhlistaa 90-vuotissyntymäpäiväänsä 2019 laajalla, lukuisia taidemaalareita ja maalaustaidetta esittelevällä yli vuoden ajanjaksolle jakautuvalla ohjelmalla. Näyttelyt ja tapahtumat esittelevät maalaustaiteen monimuotoisuutta ja tuovat sen lähelle katsojia kahdellakymmenellä eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Juhlan ytimessä on taidemaalarin työ, joka saa juhlavuoden aikana osoittaa voimansa ja kykynsä koskettaa katsojia.
tm•galleria esittelee monipuolisesti uutta kotimaista nykymaalaustaidetta. Taiteilijoiden omassa galleriassa näyttelytarjonta on ennakkoluulotonta ja yllätyksellistä. Art Fair Suomessa esillä on neljä monipuolista taidemaalaria: Sampo Apajalahti, Eeva-Leena Eklund, Noora Nio-Juss & Jouni Toni.
KANSAINVÄLISET GALLERIAT
42 Group
Pietari, Venäjä
42 on nuorten venäläisten taiteilijoiden muodostama kollektiivi. Ryhmä tutkii sosiaalisia ilmiöitä ja mytologioita performanssin, installaation ja kuvanveiston keinoin. Kollektiivin taiteellisen työn keskiössä ovat ihmisyyden olemusta koskevat kysymykset – mitä on ihmisyys, mitä on yksinäisyys, kehollisuus ja mistä mytologia muodostuu?
Ksenia Pasyuran installaatio Transparency, on lyyrinen teos, joka käsittelee kasvamista henkilökohtaisten muistojen kautta. Installaatio tutkii persoonallisuuden, kuvan ja historian välistä yhteyttä. Daria Gamulinan veistokset Myth ja Victim kyseenalaistavat länsieurooppalaista kulttuuriperintöä ja muinaisia mytologioita kysyen, että voisiko kaikki olla sittenkin toisin? Masha Opotskayan performanssi Interface käsittelee sosiaalisten kategorioiden tarpeellisuutta sekä niiden vaikutusta henkilökohtaisen identiteetin muodostumiselle. Konstantin Nokikovin teos Essence of Plastics pohtii kehityksen (progress) vaikutuksia suhteessa ihmiskehoon.
Ed Video Media Arts Centre
Guelph, Ontario, Kanada
Ed Video on taiteilijavetoinen keskus, jonka tavoitteena on edistää mediataiteiden harjoittamista, esittämistä ja arvostusta. Ed Videolla on 160 jäsentä. Se kannustaa innovatiivisten projektien luomiseen sekä tarjoaa loistavat puitteet sekä paikallisten että kansainvälisten näyttelyiden järjestämiseen. Ohjelmistossa on vuosittain noin 30-40 taiteilijaa. Ed Video järjestää näyttelyitä useissa tiloissa tehden paljon yhteistyötä muiden organisaatioiden ja alan tapahtumajärjestäjien kanssa. Ed Video on osallistunut 15 taidemessuille seitsemässä eri maassa vuodesta 2012 lähtien.
Art Fair Suomeen Ed Video osallistuu useilla nykytaiteen muodoilla, esittäen kuvanveistoa, videota, maalaustaidetta ja kirjontaa neljältä eri taiteilijalta – Jessica Mensch, Emily Pelstring, Tyler Durbano ja Sharmistha Kar. Kokonaisuutena taiteilijoiden teokset lumoavat yleisönsä luodessaan mysteerisen, voyeristisen ja fetissinomaisen tunnelman. Kyseisen kokonaisuuden on kuratoinut Ed Videon ohjelmajohtaja Scott McGovern. Tämän lisäksi Ed Video tuo Art Fair Suomeen Jessica Menschin ja Emily Pelstringin (Inflatable Deities) luoman performanssin nimeltä ”Mourning of the Livin Past”.
Galleri Konstepidemin
Gothenburg, Ruotsi
Vuonna 1986 perustettu Galleri Konstepidemin on taiteilijavetoinen näyttelytila sekä paikalliselle että kansainväliselle nykytaiteelle. Galleria muodostuu useista olemukseltaan erilaisista näyttelytiloista, jotka palvelevat vaihtelevia taiteellisia tarpeita. Ammattitaiteilijat rakentavat näyttelyohjelmaa kollektiivisesti. Kuratoriaalisen toiminnan lisäksi Konstepidemin pyrkii parantamaan taiteilijoiden työskentelyolosuhteita sekä taiteen asemaa yhteiskunnassa yleisesti. Konstepideminillä on oma residenssiohjelma ja se on kansainvälisten Res Artisin sekä Trans Europe Hallesin jäsen.
Art Fair Suomeen Konstepidemin tuo teoksia neljältä keskenään eri sukupolvea ja genreä edustavalta taiteilijalta, Marie Holmgrenilta, Tomas Lundgrenilta, Pia Maunolta ja Love Hultenilta. Konstepidemin gallerin kutsutaiteilija taidemessuilla on Katarina Elvira Gudrunsdotter.
Kiitos: Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.
3:e Våningen (3rd Floor)
Göteborg, Ruotsi
3:e Våningen (3rd Floor) on nykytanssille ja taiteelle omistettu tila, jonka intressi on koreografisessa ja tilallisessa ilmaisussa. Uudet teokset syntyvät 3:e Våningenin moniulotteisessa ja poikkitaiteellisessa ympäristössä. Laajat kansalliset ja kansainväliset verkostot mahdollistavat myös valikoitujen vierailevien performanssien esittämisen.
Tila sijaitsee Göteborgin satamassa, vanhassa tehdasrakennuksessa. 3:e Våningen toimii myös perustajajäsenten ja koreografien, Gun Lundin ja Olof Perssonin työskentelyn tukikohtana. Se tarjoaa tilojaan myös muille koreografeille ja tanssiryhmille. Våningen esittää vuotuistasti lukuisia kansainvälisiä tanssituotantoja sekä pyrkii jatkuvaan yhteistyöhön ja keskinäiseen vaihtoon ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
Art Fair Suomessa nähtävä Off the Wall on Olof Perssonin ja David Sabelin luoma installaatio.
MŰTŐ
Budapest, Unkari
MŰTŐ on Budapestissa vuodesta 2016 lähtien toiminut riippumaton taiteilijakollektiivi ja toiminta-alusta. MŰTŐn toiminta muodostuu näyttelytoiminnasta, työpajoista ja muista tapahtumista. Toiminta syntyy yhteistyössä sekä aktiivisten jäsenten että ulkopuolisten institutionaalisten, eri alojen toimijoiden välillä. Visuaalisen taiteen lisäksi MŰTŐ työskentelee musiikin ja muiden taidemuotojen parissa. MŰTŐn jäseniä ovat Lili Agg, Bence Barta, Nikolett Balázs, Dániel Bernáth, Ron Fischer, Zsófia Kókai, Ráhel Anna Molnár, Veronika Romhány ja Nóra Teplán.
Art Fair Suomessa MŰTŐ käsittelee muutosta. Pystymmekö muistamaan hetken, jolloin tunteemme muuttavat muotoaan? Taiteilijat reflektoivat yhteiskuntaan ja identiteettiin liittyvää, sekä eri tavoin yksilöllisellä, paikallisella ja globaalilla tasolla ilmenevää muutosta. Osallistuvia taiteilijoita ovat Lili Agg, Bence Barta, Nikolett Balázs, Dániel Bernáth, Ron Fischer, Veronika Romhány ja Nóra Teplán.
Ergastule
Nancy, Ranska
Ergastule on taiteilijavetoinen, kymmenen taiteilijan vuonna 2008 perustama tila. Sen päämääränä on edistää nykytaiteen asemaa tarjoamalla taiteilijoille sekä näyttelymahdollisuuksia että työkaluja taideteosten tekemiseen. Ergastule järjestää ryhmänäytteyitä myös omien tilojensa ulkopuolella.
Ergastule kannustaa taiteilijoita konkretisoimaan projektejaan, sekä kehittämään niitä keskinäisen, jaetun oppimisen avulla. Se pyrkii luomaan uusia, kokeilevia viitekehyksiä, mutta jakaa kiinnostuksen myös perinteisempiin tekniikkoihin, jotka voivat palvella taiteilijaa taiteellisessa tutkimuksessa. Ergastulen tiloissa toteutettavat projektit hyödyntävät erilaisia tekniikoita lasinpuhalluksesta, valamiseen ja keramiikkaan sekä kaiverrukseen, piirustukseen ja valokuvaukseen.
Art Fair Suomessa Ergastule esittelee teoksia jäseniltään. Teoksia määrittelee vahva, monipuolinen tekninen osaaminen modernin taiteellisen tutkimuksen välineenä.
Drive in of Sound Art
Norja
Drive-In of Sound Art on taiteilijavetoinen, ulkoilmaan sijoittuva äänigalleria. Ensimmäistä kertaa se lanseerattiin vuonna 2013 Råden alueella, jossa on kesäisin vilkas autoliikenne. Autonkuljettajan oli mahdollista kokea äänigalleria helposti, ikkunansa avaamalla. Teos tarjosi mahdollisuuden automatkan, ympäristön ja vallitsevan äänimaiseman uudenlaiseen kokemiseen. Kaikki Drive-In -teokset toimivat uusiutuvalla aurinko- ja tuulienergialla.
Tällä hetkellä muutama Drive-In -teos liikkuu ympäri Norjaa ja muita pohjoismaita. Viimeisen viiden vuoden aikana Drive-in of Sound Art on esittänyt yli 50 taiteilijan ääniteoksia.
THE ROOM BELOW
Tsubata, Japani
THE ROOM BELOW on vuodesta 2006 lähtien toiminut taiteilijavetoinen organisaatio, joka kuratoi erinäisiä taideprojekteja ja työpajoja. Vuonna 2013 työryhmä avasi nousevien taiteilijoiden työtä tukevan gallerian, jonka pyrkimyksenä on edistää kentän toimijoiden välistä dialogia ja luoda kulttuurisia sekä maantieteellisiä rajoja rikkovia verkostoja.
Art Fair Suomessa THE ROOM BELOW tuo näytille teoksia neljältä taiteilijalta – esillä ovat Atsuko Kanazu, Yukari Ojima, Shinji Yamashita ja Yoshitaka Taniguchi. Kanazun piirroksia inspiroi lapsuudesta saakka mukana kulkenut usko näkymättömän, yliluonnollisen olemassaoloon. Ojiman työskentely perustuu hoitokodista löytyvien esineiden ja materiaalien hyödyntämiseen. Hammastahna, tyhjät säilytysastiat ja jopa ruoka voivat muodostaa osan teoksesta. Yamashita ja Taniguchi pyrkivät ilmaisemaan ja välittämään todellisuutta kokemusmaailmojensa ja sisäisten perspektiiviensä kautta.