Sunnuntai 28.5.2017 klo 12
Art Fair Suomen sunnuntai aloitetaan meditaatiolla Eero Hämeenniemen improvisaation tahtiin.
Avantin harjoitussali, Valssaamon sisäänkäynti, Kaapelitehdas
Liput 15 €, konserttilippu sisältää pääsyn Art Fair Suomeen. Lippuja voi ostaa ennakkoon Valokuvagalleria Hippolytestä, Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki, avoinna ti–pe 12–17 / la–su 12–16.
Eero Hämeenniemi improvisoi barokin, Intian ja jazz-musiikin teemojen pohjalta. Konsertissa voi olla myös täysin vapaata improvisaatiota. Mitään ei suunnitella etukäteen.
Musiikki ja muusikko kohtaavat kuulijansa monella erilaisella tavalla. Musiikkia voi käyttää myös meditaation, keskittymisen ja kuulijan sisäisiin maisemiin uppoutumisen välineenä. Improvisoiva muusikkokin etsiytyy kontaktiin oman mielensä syvien kerrosten kanssa.
Meditaatiokonsertti on erilainen kuin muut konsertit. Siitä puuttuvat perinteisen konsertin ulkoiset muodot: kumartelut, suosionosoitukset, tulemiset ja menemiset, kukitukset. Improvisaatiokonsertissa sekä soittaja että kuulija hiljentyvät yhdessä musiikin äärelle ja lähtevät matkalle sisäisen fantasiansa maailmaan.
Konserttia voi kuunnella tavalliseen tapaan tuolissa istuen, mutta halukkailla on mahdollisuus myös esimerkiksi maata lattialla. Oma joogamatto tai retkialusta on siinä tapauksessa hyvä ottaa mukaan.
Eero Hämeenniemi, piano
Eero Hämeenniemi on suomalainen säveltäjä, improvisoiva pianisti ja Sibelius-Akatemian dosentti.
Hänen musiikkiaan on soitettu neljällä mantereella, mm. lähes kaikissa Euroopan maissa. Viime vuosien tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat olleet Hampurin Ensemble Resonanz ja Australian Chamber Orchestra sekä Helsinki Filharmonia.
Hämeenniemi on soittanut sooloimprovisaatiokonsertteja eri puolilla Eurooppaa, erityisesti Italiassa ja Suomessa. Päättyvänä vuonna hän on soittanut kolme impromeditaatiota Aino Acktè-kamarimusiikkifestivaalilla Helsingissä. Triokokoonpanossa hän on improvisoinut mm. Esa Pietilän ja Mika Kallion kanssa
Monet kuulijat ovat kertoneet, etteivät he ole koskaan kokeneet musiikia niin syvästi kuin noissa epämuodollisissa tilaisuuksissa, joissa konserttietiketin muodot eivät jäykistä kuulijan asennetta.
Improvisaatio on aina ainutkertainen luova tapahtuma: musiikki syntyy tässä ja nyt ja sitä ei koskaan tulla kuulemaan samanlaisena uudestaan. Tämä luo tapahtumaan erityisen intensiteetin.