Pomppulinnasta taidekirppikselle – Art Fair Suomi ja sen tuhat teosta

Art Fair Suomi -nykytaidefestivaali tuo toukokuun lopussa Helsinkiin mittavan joukon kotimaisia ja kansainvälisiä kuvataiteen tekijöitä. Kuvataiteen runsaudensarvi pursuaa ostettavaa ja ihmeteltävää, sillä neljän päivän ajan festivaaleilla on esillä 300 taiteilijalta yhteensä ainakin 1000 taideteosta, esitystä ja taidetapahtumaa. Tänä vuonna taiteilijan työ esittäytyy myös taidekirppiksellä, josta yleisö voi hankkia suoraan taiteilijoiden studioilta tuotuja aarteita.

Festivaalin taiteilijat ja teokset levittäytyvät koko alueen mittaiseen myyntinäyttelyyn ja koti- ja ulkomaisten gallerioiden osastoille. Merikaapelihallin keskellä, teoksista kreiseimpänä ja mittavimpana loistaa taiteilijaduo Andy Bestin ja Merja Puustisen Oil Monster: The Point of No Return. Omakotitalon kokoinen pomppulinna on ajankohtainen kommentti maapallon lämpenemiseen. “Syvyyksien hirviö” edustaa luonnon tuhoavaa öljyn ja fossiilisten polttoaineiden ruokkimaa kulutusjuhlaa. Teos kutsuu samaan aikaan leikkiin, yhteiseen kokemiseen, motoriseen aktiviteettiin ja ajatteluun.

Näyttely on jaettu teemallisiin kokonaisuuksiin ja mukana on myös uusi festivaaliosio Taidekirppis. Festivaalin toteutuksessa mukana olleen nuoren austraalialaisen kuraattori Katie Lenantonin idea, Taidekirppis, tuo esiin taiteilijoiden työskentelyprosessia ja työhuoneiden salaisuuksia. Kuraattorin sanoin:

I read objects as cumulative portraits of a person, a community, a context. I have found and lived with many strange and wonderful things since moving to Finland four years back, and I hope that this group of artists—with their specific tastes, worldviews, and proclivities—might contribute to furnishing many memorable environments in the future.”

Festivaalin avajaisissa 22.5. julkistetaan Artproof Grant -palkinnon voittaja. Palkittu teoskokonaisuus on Art Fair Suomessa esillä ensimmäistä kertaa. Kotimaisten taiteilijoiden lisäksi festivaaleilla on esiintyjiä mm Kanadasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista. Festivaalin Focus Italia -painotus tuo tapahtumaan taiteilijaduo Zapruderin, sekä taiteilijat Antonio Rovaldin, Rä Di Martinon ja Resi Girardellon. Joka päivä esitettävässä kuraattori Lorella Scaccon kokoamassa Home Abroad -ohjelmassa italialaiset ja suomalaiset mediataiteen teokset kuvastavat kodin, liikkumisen ja vierauden kysymyksiä.