Hippolyte Korjaamo, Helsinki

Art Fair Suomen taiteen osto-opas

Oletko kiinnostunut taiteen ostamisesta? Onko asia kenties joskus käynyt mielessäsi, mutta olet ehkä ajatellut, ettei taiteen ostaminen ole sinua varten? Tai että se on liian kallista? Olet tullut oikeaan paikkaan! Taiteen ostaminen on kaikkia varten, eikä sen tarvitse olla edes kallista. Tutustu alla olevan linkin takaa löytyvään oppaaseen ja pääset hyvin liikkeelle. Ole rohkeasti yhteydessä, mikäli joku asia jää askarruttamaan.

 

Taidetta kotiin Art Fair Suomesta

Mitä tehdä, kun taiteen ostaminen houkuttaa?

Haluaisitko ostaa taidetta, mutta pohdit prosessin etenemistä? Taiteen ostaminen ei onneksi tarvitse olla hankalaa! Tästä oppaasta löytyy tiiviissä muodossa tarvittavat perustiedot taiteen hankkimisesta ja ostoprosessista.

Itselleen sopivan teoksen voi valita lukuisista eri taiteen muodoista ja hintaluokista. Gallerioissa voi vierailla ja tutustua taiteeseen matalalla kynnyksellä. Taidetta voi ostaa paikan päältä gallerioista tai niiden ylläpitämistä verkkokaupoista. Myös joidenkin gallerioiden takahuoneet ovat vierailun arvoisia kohteita, joissa voi rauhassa tutustua teosvalikoimaan. Apuna teoksen hankkimisessa kannattaa hyödyntää gallerian henkilökunnan tietotaitoa tai taiteilijalta itseltään saatuja vinkkejä.

Taiteen monet muodot

Taide on hyvin monimuotoista ja ennen ostamista kannattaakin tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, jotta hahmottaa millainen teos itseä eniten kiinnostaa. Taidehankintoja voi tehdä kautta taiteen moninaisten muotojen, aina performansseista maalauksiin asti. Lukuisista taiteen eri muodoista löytyy varmasti jokaiselle omia aisteja miellyttävä tekniikka ja teos. Alla esittelemme lyhyesti muutamia erilaisia teostyyppejä.

Taru Kallio: Lilithin jälkeläinen (yksityiskohta), 2021, öljyväri kankaalle. / Taru Kallio: Descendant of Lilith (detail), 2021, oil on canvas. Photo: Icaro Zorbar

 

Maalaus

Maalaustaide on kuvataiteen muoto, jonka teoksissa tekniikat ja materiaalit vaihtelevat laajasti. Maalaustaidetta ovat muun muassa akvarelli-, öljy-, akryyli- ja pastelliteokset, ja sen muoto voi vaihdella aina esittävistä ja abstrakteista kuvista aina kolmiulotteisiin installaatioihin asti. Maalaustaide on yksi suosituimpia taiteen muotoja ostamisen näkökulmasta.

Performanssi

Tila ja aika ovat performanssin keskeisiä elementtejä ja vaikuttavat sen ainutkertaiseen kokemiseen. Esitystilanne luo ainutlaatuisen kontaktin taiteilijan ja yleisön välille. Esitys voi noudattaa ennalta laadittua suunnitelmaa, syntyä esityshetkellä improvisaationa tai sisältää sekä suunniteltuja osia että improvisointia.

Voit tilata performanssin uniikkina esityksenä tai vaihtoehtoisesti jo aikaisemmin esitettynä toisintona. Performanssi sopii yrityksesi henkilökuntajuhliin tai asiakastilaisuuksiin; ja on persoonallinen vaihtoehto perinteiselle teatteri- ja konserttiesitykselle. Voit tilata esityksen merkkipäivään, sukujuhliin, ristiäisiin, häihin, hautajaisiin tai yllätykseksi illanviettoihin ja puutarhajuhliin. Performanssi on myös mahdollista dokumentoida, jolloin saat esityksestä itsellesi pysyvän teoksen.

Taidegrafiikka

Taidegrafiikka on yleisnimitys menetelmille, joissa kuva valmistetaan painamalla eli vedostamalla laatalta, johon se on eri tavoin piirretty, kaiverrettu, syövytetty, maalattu tai valotettu. Painolaattojen käyttö mahdollistaa sarjojen vedostamisen. Taiteilija vahvistaa sarjanumeroinnilla ja signeerauksella jokaisen hyväksymänsä vedoksen. Numerointi kertoo, montako kappaletta sarjasta on tehty.

Inka Bell: Shift, 2023. Photo: Paavo Lehtonen

Valokuvataideteos

Valokuvataide on yleisnimitys teoksille, joiden tekemisessä käytetään kameraa negatiivi- tai positiivikuvan tuottamiseen tai muutoin valotetaan valoherkkiä materiaaleja kuvan tuottamiseksi. Valokuvia otetaan sekä analogisilla että digitaalisilla kameroilla. Teoksia voidaan eri menetelmin vedostaa valoherkälle paperille tai tulostaa monille eri materiaaleille. Joskus käytetään myös grafiikan eri tekniikoita. Valokuvataiteen aiheet ja teemat ovat yhtä laajoja kuin kuvataiteilijoilla yleensä, mutta dokumentaarisuudella on valokuvauksessa välineestä ja sen historiasta johtuen aina erityinen sijansa.

Veistotaide

Veistos on kolmiulotteinen teos ja siihen käytettävän materiaalin kirjo on nykyään laaja. Perinteisten materiaalien kuten puun, pronssin sekä kiven lisäksi käytetään muun muassa paperia ja tekstiilejä. Veistoksia on useissa eri koko- ja hintaluokissa ja niitä on saatavana myös tilaustöinä.

Video- ja äänitaide

Videotaideteos on videolle, filmille, kaitafilmille tai digitaalisesti toteutettu teos, ja se voi olla esimerkiksi juonellinen, abstrakti, dokumentaarinen, maalauksellinen tai animoitu. Äänitaideteos on digitaalisesti toteutettu, soiva teos, joka tehdään äänistä (musiikki puolestaan sävelistä). Video- ja ääniteokset voivat olla kestollisia sisältäen alun ja lopun, tai ne voivat olla jatkuvana looppaavia teoksia.

Kun ostat video- tai ääniteoksen, saat teoksesta itsellesi sekä esityskopion että taiteilijan allekirjoittaman master-tiedoston, josta voi tarvittaessa tehdä uuden esityskopion. Saat oikeudet teoksen esittämiseen julkisesti ja taiteilijan antamat kirjalliset ohjeet teoksen ripustukseen.

Ostoprosessi

Taiteen hankkiminen alkaa kiinnostuksen heräämisestä. Puhuttelevan teoksen löydyttyä ensimmäiseksi kannattaa selvittää, onko teos ostettavissa ja vapaana. Grafiikan ja valokuvataiteen teoksista on yleensä saatavilla useampia vedoksia, samoin kuin videotaiteen ja äänitaiteen teoksista useampia kopioita. Gallerian henkilökunta auttaa ja neuvoo mielellään tässä, ja muissakin mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä. Henkilökunnalta saat lisää tietoa myös teoksesta ja sen tekijästä.

Maksutavat

Käteisen ja korttimaksun lisäksi teos on usein mahdollista maksaa myös laskulla ja osamaksulla. Teoksen voi maksaa kerralla, mutta usein maksaminen on mahdollista myös pienemmissä osissa. Kysy rohkeasti eri maksuvaihtoehdoista, jotta voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Teoksen kuljetus

Jos galleria ei tarjoa teokselle kuljetusta tai et itse pysty kuljettamaan sitä uuteen sijoituspaikkaan, gallerian henkilökunta voi auttaa mahdollisen kuljetustavan valinnassa. Näyttelystä ostetun teoksen voi noutaa näyttelyn päätyttyä. Etenkin, jos teos on herkästi särkyvä, kannattaa sille hankkia vakuutus kuljetuksen ajaksi. Taideteoksen sijoituspaikkaan, ripustukseen ja yksilöllisiin hoito-ohjeisiin voit myös kysyä vinkkejä gallerian henkilökunnalta tai suoraan taiteilijalta.

Seinäjoen Taiteilijaseuran Taidelainaamo Parsi / Art Rental Shop Parsi, Seinäjoki Artists’ Association. Photo: Katri Yli-Erkkilä

Lainaamot

Ostamisen lisäksi taidetta voi myös lainata: taidelainaamot välittävät monipuolisesti muun muassa maalauksia, taidegrafiikkaa, veistoksia ja valokuvataidetta. Lainattaviin teoksiin voi tutustua paikan päällä lainaamoissa tai niiden verkkosivuilla. Teoksen voi lainata haluamalleen ajalle kätevästi kuukausimaksulla. Jos teokseen on tykästynyt laina-aikana ja ajatus sen palauttamisesta tuntuu kurjalta, ei hätää! Laina-ajan jälkeen teoksen voi tietenkin palauttaa, mutta sen voi halutessaan myös lunastaa itselleen. Taiteen lainaaminen onkin hyvä mahdollisuus etenkin vaihtelusta pitäville, sillä teoksia voi halutessaan vaihdella vaikkapa joka kuukausi.

Art Fair Suomen Taiteen osto-opas