Art Fair Suomi Goes Galleries tarjosi kohtaamisia ja elämyksiä

Anna Niskanen, Flooding to meet the current, 2023

Yhteistyötä ja vaikuttavia sisältöjä

Art Fair Suomi Goes Galleries -nykytaidefestivaali järjestettiin 12 paikkakunnalla ympäri Suomen 6.-18.6.2023. Mukana oli 30 galleriaa ja lähes 100 taiteilijaa. Festivaaliohjelmaan sisältyi 37 näyttelyä ja noin 50 tapahtumaa. Tapahtumat järjestettiin gallerioiden ja taideyhteisöjen omissa tiloissa ja osa myös verkossa. Art Fair Suomi teki festivaaleilla yhteistyötä Maaseudun Sivistysliiton kanssa ja toi esiin myös ITE-taiteen valittuja kohteita.

Festivaalin tavoite on alusta pitäen ollut, että yleisö löytää paremmin uskomattoman rikkaan ja vaikuttavan nykytaiteen ja että monipuolinen, suomalainen galleriakenttä tulee tutuksi. Galleriat ja taidetilat tarjoavat maksutta laadukkaita taidesisältöjä, läpi vuoden.

”Tänä vuonna iloksemme galleriat ovat tiivistäneet yhteistyötään entisestään. Festivaali on yhteinen ponnistus, ja gallerioiden aktiivisuus näkyy tapahtumasisällöissä”, kuvailee festivaalin koordinaattori Annika Dahlsten. Tukeakseen gallerioiden toimintaa AFS organisaatio tarjosi osallistuville gallerioille palvelumuotoilukoulutusta ennen varsinaista festivaalisesonkia.

Taiteilijoille festivaaliin osallistuminen on tuonut uusia yleisöjä, mutta myös vaatinut ponnistuksia. Näyttelyn lisäksi taiteilijat ovat valmistelleet taiteilijatapaamisia, performansseja, puheenvuoroja ja muita esityksiä. Festivaali kiittää sydämellisesti taiteilijoita – ilman heitä festivaalia ei olisi olemassa.

Taidepuhe avaa merkityksiä

”Taideteos ei ole mikään infotaulu, vaan siinä on eri tasoja”, totesi taiteilija ja Roska-taidenäyttelyn kuraattori Tero Annanolli riihimäkeläisen Galleria Tärinän näyttelystä kertovassa lehtijutussa. Taideteosten ja taiteen eri tasojen tavoittaminen on ollut Art Fair Suomi -festivaalin ytimessä. AFS pyrkinyt syventämään taiteen kokemista ja ymmärtämistä tuottamalla muun muassa keskustelusarjan AFS Talks sekä äänisisältöjen sarjan, jossa galleristit ja taiteilijat avaavat taidetilojen toimintaa ja näyttelyiden teemoja. Keskustelusarja on valottanut taiteilija työtä ja ajatuksia teosten taustalla.

Keskustelusarja AFS Talks löytyy Art Fair Suomen Youtube-kanavalta ja äänisisällöt puolestaan AFS Soundcloud-tililtä.

Taidepuhe, jota AFS on festivaalilla halunnut nostaa esiin, ei olisi ollut mahdollista ilman ihmisen kohtaamista. Se onkin noussut festivaalin keskeiseksi anniksi: mahdollisuus kohdata taide, kohdata taiteentekijä.

Kiitos kaikille osallistujille!