Elämyksiä ja uusia ideoita galleriakäynniltä

Galleria G:n frottage-työpaja AFS-festivaaleilla 2021. Kuva: Aukusti Heinonen.

Asiakaskysely gallerioiden työn tueksi

Art Fair Suomi toteutti festivaalin aikaan asiakaskyselyn, jossa kerättiin tietoa gallerioiden yleisökokemuksista ja kävijöiden toiveista. Kyselyssä olivat mukana Art Fair Suomi Goes Galleries 2023-festivaaleille osallistuneet galleriat sekä alueelliset valokuvakeskukset ympäri Suomea, yhteensä 37 näyttelykohdetta. Kysely oli avoinna 6.-30.6.2023 ja siihen tuli 101 vastausta.

Kyselyn perusteella tyypillinen gallerianäyttelyssä kävijä on 31-40-vuotias, pääkaupunkiseudulla asuva, työssäkäyvä nainen, jolla on korkeakoulututkinto. Yli 90% vastaajista käy katsomassa näyttelyitä eniten museoissa ja taidehalleissa. Näyttelyissä ylipäätään käydään muutaman kerran kuukaudessa. Vastaajista moni on tietyn gallerian vakituinen kävijä ja seuraa gallerian sosiaalista mediaa. Gallerioiden uutiskirjeet ja nettisivut pitävät edelleen pintansa viestintävälineinä, mutta tärkeimmäksi markkinointikanavaksi nousee silti ystävien ja kollegoiden suositukset ja näyttelyvinkkaukset.

Galleriakäynniltä vastaajat odottavat eniten uusia ideoita, elämyksiä ja oivalluksia. Näyttelykokemukselta haettiin myös inspiraatiota omana työhön, haasteita ajattelulle ja visuaalista mielihyvää.

Vastaajilla oli myös parannusehdotuksia gallerioille. Toivottiin pidempiä aukioloaikoja arki-iltoina, parempaa saavutettavuutta pyörätuolilla ja monikielisempää viestintää.

Moni vastaajista oli tyytyväinen galleriakokemuksiinsa. ”Olen onnellinen, jos nykytaso säilyy. On ollut ilahduttavan vaihtelevaa”, kommentoi yksi vastaajista.

Art Fair Suomi –festivaalin pääjärjestäjät Suomen Valokuvataiteilijoiden liitto ja Taiteilijajärjestö MUU ry ovat tyytyväisiä toteutettuun kyselyyn. ”Kysely antaa kaikille osallistuneille gallerioille työkaluja kehittää galleriatoimintaa yleisölähtöisemmäksi”, sanoo Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri. ”Aiomme toteuttaa kyselyn myös tulevaisuudessa. Silloin nähdään, miten toimenpiteemme ovat onnistuneet ”, jatkaa MUU ry:n toiminnanjohtaja Timo Soppela.

Art Fair Suomi –festivaali järjestetään jälleen 2025. Festivaalin tavoite on, että yleisö löytää paremmin monimuotoisen ja  vaikuttavan nykytaiteen. AFS tekee tutuksi suomalaista, laaja galleriakenttää ja madaltaa kynnystä kokea taidetta.